Wat is technisch beheer?

Technisch beheer is het nauwkeurig controleren, inspecteren en onderhouden van onroerend goed (ook wel vastgoed genoemd). Ben je de eigenaar van de woning waarin je woont dan zie je waarschijnlijk wel of er iets stuk is wat je gemaakt wilt hebben. Is je woning verhuurd, dan wordt dit wat lastiger. Je kunt de woning namelijk niet zonder overleg in, en een huurder heeft niet altijd door wat de ernst van het probleem is. 

Om er voor te zorgen dat het probleem toch wordt opgelost kun je gebruik maken van een professional: de vastgoedbeheerder. De vastgoedbeheerder zorgt ervoor dat alle technische meldingen worden opgepakt zodat je hier als eigenaar geen omkijken meer naar hebt. Dit doet de vastgoedbeheerder niet alleen door periodieke inspecties maar ook wordt het contact met de huurder(s) onderhouden. 

Je kunt bij de vastgoedbeheerder terecht voor bijvoorbeeld preventief onderhoud, maar ook een meerjarig onderhoudsplan (MJOP) en renovaties. Hierdoor ben je niet alleen verzekerd van een oplossing bij problemen maar kun je ook al een inschatting maken over de eventuele kosten voor toekomstig onderhoud.  

Wat kost technisch beheer?

Technisch beheerders werken meestal met een percentage van de huurprijs. Gemiddeld is dit tussen de 2 en 6 procent van de maandelijkse huur exclusief 21% BTW.  

Bij het kiezen van een technisch beheerder doe je er goed aan niet alleen te kijken naar de prijs maar ook naar de kwaliteiten en service. Kijk bijvoorbeeld hoe vaak er periodieke inspecties plaatsvinden, of er een 24-uursdienst is, en of er gewerkt wordt met eigen monteurs of juist alleen met ZZP’ers. 

Naast het tarief kan het zijn dat er een toeslag wordt gerekend per uitgezette opdracht (dit doen wij niet!). Vraag om meer informatie voor je tekent. Deze “verborgen” kosten lopen namelijk al snel op, en jij als eigenaar betaalt hier de rekening voor.  

Benieuwd hoe wij jouw vastgoed op orde brengen en houden door de inzet van onze technisch beheer module? Bekijk ons technisch beheer hier. Wij werken met een vast percentage van de huurprijs en er zijn geen verborgen kosten. 

Wat is het verschil tussen beheer en onderhoud?

Zoals hierboven al is aangegeven gaat technisch beheer veel verder dan alleen het oplossen van een technische melding (onderhoud). Er moet niet alleen gekeken worden naar huidige problemen maar ook naar eventuele toekomstige problemen en hoe deze voorkomen kunnen worden. 

Eén van de meest gebruikte manieren om de woning in een zo goed mogelijke staat te houden is door het opstellen van een MJOP (meerjarig onderhoudsplan). In dit plan staat in detail aangegeven in welke staat het pand zich bevindt en welke onderhoudswerkzaamheden en kosten er in de toekomst verwacht kunnen worden. Voorbeelden zijn: om de X aantal jaar schilderen, cv-ketel laten controleren of de filter van de mechanische ventilatie vervangen.  

Voor het goed uitvoeren van het technisch beheer dient de vastgoedbeheerder dan ook bouwkundig te zijn onderlegd. Problemen dienen namelijk gezien en opgelost te worden. Dit kan alleen als de vastgoedbeheerder kennis heeft van de bouwkundige staat door bijvoorbeeld een opleiding en/of ervaring in het vak.

Doet een technisch beheerder alles zelf?

Een technisch beheerder werkt meestal in teamverband. Zeker als het gaat om grotere vastgoed portefeuilles is het bijna niet mogelijk om alle meldingen bij één iemand onder te brengen. De vastgoedbeheerder is dagelijks bezig met zijn/ haar netwerk uitbreiden met monteurs, makelaars of inspecteurs om het vastgoed zo goed mogelijk te blijven beheren en controleren.  

Naast deze (meestal externe) specialisten werkt een technisch beheerder ook nauw samen met de financieel beheerder. Dit doet hij/zij door bijvoorbeeld de technische factuur direct aan zijn collega te sturen zodat de factuur op de eindafrekening komt te staan. Hierdoor krijg jij als eigenaar niet bij elke melding een bericht maar slechts één melding aan het eind van de maand met hierin alles overzichtelijk weergegeven.  

Waarom kiezen voor technisch vastgoedbeheer?

De keuze voor het wel of niet inschakelen van een vastgoedbeheerder is iets wat we niet voor je kunnen bepalen. Uit ervaring weten we dat vooral kleine beleggers dit eerst zelf proberen. Na verloop van tijd wordt het werk in de meeste gevallen teveel (door de dagelijkse kleine klusjes) en stappen ze over naar een vastgoedbeheerder.  

Naast tijd is een belastingvoordeel een van de grootste redenen waarvoor veel beleggers de overstap maken van “zelf doen” naar een vastgoedbeheerder. Indien je namelijk niet zelf actief het beheer voert vallen de inkomsten afkomstig uit de huur in een andere belastingschaal. Het inschakelen van een vastgoedbeheerder is hierdoor binnen enkele maanden al winstgevend.  

Voordelen op een rij

Het beheer zelf doen: 

  • Geen maandelijkse beheervergoeding 
  • Kleine storing kun je zelf oplossen (niet altijd monteur nodig) 
  • Bij een klein aantal panden (tot ongeveer 2) kun je het beheer naast je werk doen 
  • Je bouwt zelf een netwerk van monteurs op 

Het beheer uitbesteden bij een vastgoedbeheerder: 

  •  Het bespaard een hoop tijd en hierdoor geld 
  • Belastingvoordeel 
  •  Je maakt gebruik van het netwerk van de vastgoedbeheerder (monteurs etc.) 
  • Het vastgoedbeheer wordt geprofessionaliseerd met softwaresystemen  
  • Zelf geen contact meer met de huurder

Tekst gaat verder onder afbeelding.

Regio Vastgoedbeheer als jouw technisch vastgoedbeheerder?

Interesse om het vastgoedbeheer uit te besteden? Dan helpen we je hier uiteraard graag bij.  Plan direct een kennismaking in!

Contact

Neem vrijblijvend contact op!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.