Picture of Max van Santen

Max van Santen

Je woning verhuren

Facebook
Twitter
LinkedIn

blank

Je woning verhuren

Van oudsher is vastgoed al een bekende en interessante investeringsmogelijkheid. Waarschijnlijk heb je er al wel eens over nagedacht, wat nou als ik de overwaarde van mijn huidige woning gebruik voor een vakantiehuisje, een tweede woning of voor mijn kinderen. Maar keer op keer komen er vragen naar boven waardoor je toch gaat twijfelen: Hoe verhuur je een woning? Hoe vind ik een goede huurder? Kan ik dit niet beter uitbesteden? Door antwoord te geven op deze veelgestelde vragen kun jij een voor jou goede beslissing maken voordat je deze investering doet.  

Hoe verhuur je een woning?

Je kunt de verhuur uiteraard uitbesteden bij een makelaar die de verhuur van A tot Z voor je zal verzorgen. Hij of zij heeft kennis van de markt en een groot netwerk waardoor de woning snel kan worden verhuurd. Een goede optie en zeker wat om over na te denken. Indien je er toch voor kiest deze werkzaamheden zelf te doen lees dan verder. 

Het is niet mogelijk om als particulier een woning op Funda te plaatsen. Funda staat het plaatsten van woningen alleen toe door makelaars. Om je woning toch onder de aandacht te brengen bij potentiële huurders moet je opvallen en gebruik maken van de beschikbare kanalen. Hieronder lees je hoe je dat kunt doen.


Alvorens je actief kan gaan promoten doe je er goed aan om kwalitatief goede foto’s te maken. Maak deze niet met een telefoon maar kies er voor een goede camera te gebruiken of dit uit te besteden. Een foto is het eerste wat een kandidaat huurder ziet. Het is dus cruciaal hier voldoende aandacht aan te besteden.

Schrijf een pakkende tekst de aansluit bij de doelgroep en de woning. Ga hier echt even voor zitten, lees teksten van andere advertenties en kijk naar de kenmerken die jouw woning uniek maken. Zorg voor een duidelijke omschrijving en verwerk hierin ieder geval de volgende kenmerken; locatie, oppervlakte, aantal slaapkamers, huurperiode, huurprijs, borg en per wanneer beschikbaar.

Plaats de advertentie op websites waar jou doelgroep zit. Een steeds populairder platform is LinkedIn maar je kunt ook kiezen voor Facebook of Marktplaats. Om op korte termijn een geschikte huurder te vinden kun je navraag in je netwerk doen. Er is altijd wel iemand die op zoek is naar een woning of appartement en je kennissen zullen je post/advertentie gratis voor je delen binnen hun netwerk. 

Hoe screen je een huurder?

Het screenen van een huurder kun je zo gek maken als je zelf wil. Wij raden je aan in ieder geval de volgende documenten op te vragen: werkgeversverklaring, kopie legitimatie, verhuurdersverklaring en Basis Registratie Personen (BRP).

Ook is het raadzaam een Credit check uit te laten voeren (bijvoorbeeld via een makelaar). In deze check wordt het betaal-verleden van de kandidaat huurder achterhaald.

Zodra je de documenten ontvangen hebt dien je ze te controleren op echtheid. Dit is vaak lastig om goed te beoordelen en er wordt vaak in gefraudeerd. Let in ieder geval op het volgende: of de adressen overeenkomen, of de letters niet verspringen en typ de naam van de kandidaat huurder eens op Google in. Indien er hier dingen naar boven komen die je niet helemaal vertrouwd, wacht even met tekenen van de overeenkomst, zoek eerst uit wat er aan de hand kan zijn.

Hoe stel ik een huurcontract op?

Voor het opstellen van een huurovereenkomst raden wij aan gebruik te maken van het gratis ROZ-model woningen. In dit model kun je de namen van de huurder(s) invullen en extra artikelen bijvoegen of weglaten. Te vinden via Google ROZ-model.

Er zijn ook online aanbieders die een huurovereenkomst voor je op kunnen stellen. Dit is niet gratis; deze aanbieders vragen hier een bedrag voor afhankelijk van de wensen en de op te nemen artikelen en bepalingen.

blank

Wat kost het verhuren van een woning bij een makelaar?

Het laten verhuren van een woning door een verhuurmakelaar kost gemiddeld 1 maand huur exclusief btw. Het uitbesteden brengt voordelen met zicht mee. 

Een makelaar neemt de werkzaamheden van begin tot eind uit handen, hij beschikt over een groot netwerk en heeft ervaring met verhuur in de regio waardoor hij een goede inschatting kan maken van de verhuurbaarheid.

De makelaar zorgt voor een advertentie met professionele foto’s, een pakkende tekst en begeleid de bezichtigingen. Ook zal een makelaar zorgdragen voor een goede screening en het opstellen van een juridisch kloppend contract. Omdat de makelaar de advertentie onder andere kan plaatsen op Funda, Pararius en Jaap zal hij een grotere en serieuze doelgroep kunnen aanspreken en hierdoor de woning makkelijker en meestal sneller kunnen verhuren.  

Verhuren bij Regio vastgoedbeheer
Besteed je de verhuur ook liever uit? Vraag ons naar de mogelijkheden. Wij staan van begin tot eind voor je klaar en kunnen je na de verhuur ook ondersteunen bij het beheer. Hierdoor heb jij geen omkijken meer naar de woning en kun je zorgeloos genieten.

More to explorer

Bedrijfsruimte beheer Regio Vastgoedbeheer

De meerwaarde van een aanhuurmakelaar

Jouw gids naar een zorgeloos huurproces In de wereld van vastgoed en huurwoningen kan het vinden van het perfecte huis een uitdagende