Vastgoedbeheer
Je hebt een fantastische investering gevonden en na alles doorgerekend te hebben ga je naar een bank, vraag je een hypotheek aan en koop je een woning als investering. Een mooi moment, want vanaf dat moment ben je een vastgoedinvesteerder. Je hebt de stap durven zetten die menig ander niet zou zetten. Maar de woning moet wel onderhouden worden; moet verhuurd worden en hoe ga je om met wanbetaling? Dit zijn belangrijke vragen om bij stil te staan. Wil je dit uitbesteden of toch liever in eigen beheer houden? Door antwoord te geven op deze standaardvragen kun jij een weloverwogen beslissing maken die precies aansluit op jouw situatie.
wat is vastgoedbeheer?
Vastgoedbeheer is het uitbesteden van het onderhoud, de huuradministratie en eventueel de verhuur van een pand aan een derde partij (vastgoedbeheerder). De vastgoedbeheerder wordt het eerste aanspreekpunt voor huurder en verhuurder en zorgt ervoor dat alle werkzaamheden in goede banen worden geleid. De eigenaar van het pand kan voor een vastgoedbeheerder kiezen omdat hijzelf niet de tijd of kennis heeft om het pand in goede staat te (onder)houden en te verhuren.
Wat doet een vastgoedbeheerder?
Er zijn grote verschillen in diensten die worden aangeboden door een vastgoedbeheerder.
De meeste vastgoedbeheerders bieden financieel en technisch beheer maar steeds vaker komt ook commercieel beheer voor. Hier zet ik de verschillende soorten beheer uiteen:
Financieel beheer is het verzorgen van de huuradministratie. De beheerder draagt zorg voor de huurfacturen, huurverhogingen, servicekostenafrekening en eventueel het incassotraject bij wanbetaling.
Technisch beheer is het onderhouden, renoveren en veilig maken van verhuurde objecten. Een technisch beheerder behandelt de reparatievragen van huurders, geeft advies over onderhoud en kan direct actie ondernemen indien er een onveilige situatie ontstaat. Waarbij een extra service zoals 24/7 bereikbaarheid een duidelijke meerwaarde biedt.
Commercieel beheer wordt ook wel verhuur genoemd. Een vastgoedbeheerder heeft eigen makelaars in dienst of besteedt deze opdracht uit bij een betrouwbare partij waarmee wordt samengewerkt. De beheerder verzorgt de inspecties, maakt foto’s en adverteert de woning die moet worden verhuurd.
Wat kost vastgoedbeheer?
De kosten variëren van 2% tot 6% van de maandelijkse huuropbrengsten. Ook wordt er gewerkt met een vaste vergoeding in plaats van een percentage. Dit houdt het voor beide partijen overzichtelijk.
Bij het bepalen van een prijs/percentage wordt er onderscheid gemaakt in het aantal en soort modules die je afneemt maar ook de huurinkomsten en het type pand. Zo betaal je voor een kantoorpand waarschijnlijk een stuk meer dan voor een garagebox. Logisch ook, er zit meer werk aan en de wet- en regelgeving is een stuk complexer.
Tip voor het tekenen: lees de werkzaamheden in detail door. Dit is een document waarin alle werkzaamheden beschreven worden. Door het lezen weet je precies wat er wel en niet onder de dienstverlening valt en kom je niet voor verrassingen te staan.
Hoe herken je een goede vastgoedbeheerder?
Een vastgoedbeheerder is een belangenbehartiger voor zowel huurder als verhuurder; het is een echte duizendpoot die beschikt over een groot netwerk en altijd op zoek is naar een passende oplossing voor de klachten en calamiteiten. Het is dé persoon bij wie je terecht kunt wanneer de nood aan de man is. Een klik met iemand is dus ook belangrijk.
Omdat je niet van tevoren weet wanneer je een melding ontvangt dient de beheerder goed bereikbaar te zijn en jou als verhuurder te kunnen voorzien van de juiste informatie. Kijk dus goed naar de ervaring, test op bellen (ook in de avond en het weekend) en vraag naar eventuele bijkomende kosten.
De meeste vastgoedbeheerders specialiseren zich in een bepaald type vastgoed. Dit is bijvoorbeeld de specialisatie in: residentieel, bedrijfsmatig onroerend goed of recreatie. Indien dit niet duidelijk wordt vermeld doe dan navraag. Je wilt immers niet je studentenpand onderbrengen bij iemand die uitsluitend kantoren beheerd en jouw pand als extraatje ziet.
Tip: Laat je niet verleiden tot een te snelle beslissing. Neem de tijd, doe een goede research, kijk naar de contractduur, check reviews en bel eens rond.
Vastgoedbeheer bij Regio Vastgoedbeheer.
Heb je vragen of interesse? Loop jij tegen struikelblokken aan bij je eigen beheer of je huidige vastgoedbeheerder? Twijfel je om een overstap te maken naar een professionele vastgoedbeheerder die jouw belangen behartigt? Maak dan kennis met Regio Vastgoedbeheer.