Foto van Max van Santen

Max van Santen

Wat is een aanhuurmakelaar?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Wat is een aanhuurmakelaar

De zoektocht naar de perfecte huurwoning 

Het is in de huidige woningmarkt lastig om een woning te vinden, laat staan een woning die exact voldoet aan jouw wensen. Het huuraanbod is te klein, te duur of wordt zo voor je neus weggekaapt. Kun je wel wat hulp gebruiken? Lees dan verder en bekijk de mogelijkheden. 

Wat is een aanhuurmakelaar?

De aanhuurmakelaar, of kortgezegd makelaar, specialiseert zich in het vinden van huurwoningen voor kandidaat huurders. Het grote verschil tussen een aanhuurmakelaar en verhuurmakelaar is dat de aanhuurmakelaar de belangenbehartiger is voor de kandidaat huurder en niet van de verhuurder (hier verder ‘makelaar’ genoemd).  

Deze makelaar ondersteunt zijn klant bij de contractonderhandelingen, inspecties en uiteraard de zoektocht naar een geschikte woning. Hierbij is het van belang dat hij/zij beschikt over een groot netwerk, vereiste kennis en ervaringsdeskundige is in het zoekgebied waar de huurder zoekt. 

Werkzaamheden aanhuurmakelaar? 

De werkzaamheden van deze makelaar bestaan onder andere uit: 

 

  • Het opstellen van een zoekprofiel 

Samen met de makelaar zal er een zoekprofiel worden opgesteld. Maak in dit zoekprofiel inzichtelijk wat je zoekt in een woning en aan welke eisen deze moet voldoen. Het kost veel tijd om woningen aan te bieden die niet voldoen aan jouw wensen. Wees daarom zo specifiek mogelijk in je zoekprofiel, zodat je sneller een woning vindt die aansluit bij jouw wensen.

In het zoekprofiel wordt onder andere gekeken naar de locatie, aantal slaapkamers, huurprijs enzovoorts. Indien het profiel niet realistisch is voor de huidige woningmarkt, zal de makelaar dit direct laten weten. Hoe vervelend dit ook kan zijn, een makelaar is een specialist in de woningmarkt en weet als geen ander welk aanbod er is, gaat komen en wat de gemiddelde prijs zal zijn. Is de wens niet realistisch dan kun je dit maar beter meteen weten voordat je veel tijd en dus geld verliest met zelf zoeken.

  • De zoektocht naar een woning 

Dankzij het opstellen van een goed zoekprofiel zal een makelaar alleen woningen voorstellen die aan jouw zoekprofiel voldoen. De makelaar beschikt over een groot netwerk en krijgt met behulp van makelaarssoftware inzicht in het on- en offline aanbod. Nog voor dat de woning op Funda, Pararius of andere adverteerderswebsites staan kan de makelaar al aan de slag met het benaderen van de verhuurmakelaar(s). Hierdoor ben je als een van de eerste op de hoogte van het nieuwe aanbod in deze hectische woningmarkt en kom je sneller in aanmerking voor een bezichtiging.  

  • Bezichtigen 

Ook bij een bezichtiging sta je er niet alleen voor. De makelaar gaat mee en controleert de woning op zichtbare bouwkundige gebreken. Wat zijn de totale maandelijkse kosten, wat betaal ik aan belastingen en wat kost het opknappen van de woning zoals verven, vloerleggen enzovoorts. Dit zijn dingen die vaak over het hoofd worden gezien maar veel kosten met zich meebrengen. Een makelaar kan je helpen een goed inzicht te krijgen van de totaal kosten voor je ergens ja op zegt.   

Na de bezichtiging wordt de woning geëvalueerd. Omdat de makelaar niet persoonlijk betrokken is bij de woning kan hij andere afwegingen maken en geeft hij zijn objectieve mening. Zeker bij een eerst bezichtiging is het fijn dat er iemand met ervaring mee gaat die jouw belangen behartigd. 

  • Opstellen huurovereenkomst 

Als er een geschikte woning gevonden is en er wordt besloten de woning te huren dan zal er door de verhurende partij een contract worden opgesteld. Deze overeenkomst (het huurcontract) zal worden gedeeld met huurder, verhuurder en betrokken makelaar(s).  

De makelaar die jouw belangen behartigd leest het contract grondig door en controleert de voorwaarden op juridische correctheid. Er zal onder andere worden gekeken naar de contractduur, opzegtermijn, waarborgsom, huurprijs, jaarlijkse huurverhoging en overige bepalingen. 

Wanneer het papierwerk voldoet aan alle voorwaarden neemt de makelaar het contract met je door. Bij vragen kun je bij hem terecht en waar nodig neemt hij contact op met de verhurende partij. Nadat alles is doorgenomen kan er getekend worden.  

  • Sleuteloverdracht en inspectie 

De makelaar is aanwezig bij de sleuteloverdracht om te controleren of er wordt opgeleverd conform de overeengekomen afspraken. Er wordt een grondige inspectie uitgevoerd waarin ook de meterstanden en eventuele gebreken worden opgenomen. Dit rapport wordt gecomplementeerd door een fotorapportage of video-opnamen.

Nadat de inspectie heeft plaatsgevonden, zullen de sleutels worden overgedragen en ben je een prachtige huurwoning rijker. Alvast veel woonplezier in je nieuwe (t)huis!

Aanhuurmakelaar-Regio-Vastgoedbeheer

Wat kost een aanhuurmakelaar?

Een makelaar rekent bemiddelingskosten, ook wel courtage genoemd. Deze kosten mag hij alleen rekenen aan de opdrachtgever, in dit geval de kandidaat huurder en niet óók nog eens aan de verhuurder. Dat zou bovendien een verstrengeld belang op kunnen leveren.

De gemiddelde kosten voor een makelaar bedragen één maand kale huur + 21% BTW.

Deze kosten mogen in rekening worden gebracht voor elk type woning.

Afhankelijk van de uit te voeren werkzaamheden kan een makelaar ervoor kiezen dit tarief aan te passen naar aard van de werkzaamheden. Steeds vaker wordt er een vast bedrag of vast aantal bezichtigingen afgesproken. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen wanneer er een woning gezocht wordt in een lastiger gebied (bijv. De grote populaire steden). In dit gebied zal het ook voor een makelaar meer tijd en dus meer geld kosten om een geschikte woning te vinden.

Samenvattend 

Een makelaar kan veel werkzaamheden van je overnemen en beschikt over een groot netwerk waardoor je sneller een woning zult vinden. Of een makelaar bij jou past is dan ook afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. 

Ben je op zoek naar een woning in een lastiger gebied of lastiger segment dan kan het nooit kwaad eens een vrijblijvend gesprek aan te vragen. In dit gesprek zal direct duidelijk worden of de makelaar het verschil voor jou kan maken en welke kosten hieraan verbonden zijn.  

Ten Slotte: 

Denk goed na over welke makelaar je kiest. Ben je nog niet volledig overtuigd na een gesprek? Bekijk dan ook eens de reviews, vraag je familie en vrienden of ze bekend zijn met deze makelaar en bekijk de website. Het is belangrijk dat je een goed gevoel hebt bij iemand die je belangen behartigd.  

Hopelijk heeft deze blog je een completer beeld gegeven wat een aanhuurmakelaar doet en wat hij voor jou kan betekenen. Ben je zelf opzoek naar een makelaar of heb je hier vragen over? Aarzel niet en neem contact met ons op! 

More to explorer

Vastgoedbeheer den Bosch

Wat houdt vastgoedmanagement in?

Vastgoedmanagement, ook wel vastgoedbeheer of property management genoemd, draait om het beheren en onderhouden van vastgoed namens de eigenaar. Een vastgoedmanager of property manager

Bedrijfsruimte beheer Regio Vastgoedbeheer

De meerwaarde van een aanhuurmakelaar

Jouw gids naar een zorgeloos huurproces In de wereld van vastgoed en huurwoningen kan het vinden van het perfecte huis een uitdagende