Max van Santen

Max van Santen

Je Eerste huis kopen?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Eerste huis kopen

En dan is het zover; jij gaat een woning kopen! Een bezichtiging aanvragen, de eerste keer echt kijken naar wat er aan hypotheek mogelijk is en voor het eerst wonen in een huis wat écht van jou is. Hoe spannend is dat?! 

Er gaat veel op je afkomen. Met deze tips helpen wij jou sterker in je schoenen staan en (kostbare) fouten te voorkomen. Jij gaat dit rocken.  

In dit blog behandelen we de volgende onderwerpen: 

  • Hoe koop je een huis? 
  • Hoe vind je een koopwoning? 
  • Je eerste woning bezichtigen
  • Hoe doe je een bod op een woning? #het winnende bod
  • Wat gebeurt er na het winnende bod?

Hoe koop je een huis?  

Om goed van start te gaan is het belangrijk om te weten waar je nu staat. Wat is er financieel mogelijk? Wat is je beschikbare budget? En wat zijn je maandelijkse vaste lasten? 

Maak een lijst met je maandelijkse inkomsten en uitgaven. Kijk naar wat je elke maand overhoudt en of dit genoeg is om te sparen, meubels te kopen of te betalen voor onvoorziene omstandigheden zoals een kapotte wasmachine. 

Zodra je dit op orde hebt kun je naar de volgende stap. Een gesprek met de hypotheekadviseur. Dit is een bemiddelaar die voor jou nagaat wat er aan hypotheek haalbaar is en welke maandelijkse kosten hieraan verbonden zitten. De hypotheekadviseur neemt ook eventuele schulden (zoals studieschuld) mee in het advies.  

De adviseur vraagt bij verschillende geldverstrekkers de voorwaarden op, neemt deze met je door en maakt een vrijblijvend voorstel over de beste hypotheekmogelijkheid.  

Wij, Regio Vastgoedbeheer, werken veel samen met Vereniging Eigen Huis. Dit is voor starters ideaal omdat ze niet alleen het hypotheekadvies kunnen geven maar ook kunnen helpen bij een technische keuring of het op laten stellen van een taxatierapport. Zo heb je alles geordend op één plaats, met één vast aanspreekpunt. 

Hoe vind je een koopwoning? 

Yes, de financien zijn nu op orde klaar voor stap 2. Het vinden van een woning, hoe doe je dat?  

Kijk je op Funda, Pararius of op de website van de makelaar in de omgeving? Dan doe je exact hetzelfde als iedereen. De zoektocht zal vaak niet opleveren wat je ervan verwacht. Iedereen mailt de makelaar namelijk direct nadat hij de woning online ziet staan (op hetzelfde moment dus). En bel je? Dan zijn de bezichtigingsblokken waarschijnlijk al gevuld. 

Hoe zorg je ervoor dat je wel wordt uitgenodigd voor een bezichtiging? 

Ga mee met de tijd. Je bent niet de enige die 24/7 op zijn telefoon zit. Doe hier je voordeel mee. Makelaars zijn goede promotors. Nog voor de woning op Funda of Pararius zal verschijnen staat er al een sneak peek (voorproefje) op sociale media. Is het iets wat bij je past? Bel! En je bent al sneller dan 9 van de 10 andere.  

Extra tip: BEL! Spannend, eng of niet je ding? Jammer dan.  

Dit kan namelijk het verschil maken. Een makelaar ontvangt honderden berichten wanneer een woning online wordt geplaatst. Jij bent toch niet een van die velen 😉. 

Eerste woning kopen via regio vastgoedbeheer

Je eerste woning bezichtigen 

Yes, gelukt! Je hebt een bezichtiging. Wat een superfijn gevoel is dat. Maar nu? 

Er zullen ongetwijfeld meerdere mensen komen kijken. Bij de bezichtiging zelf kun je overvallen worden door de druk van andere kandidaten, snel moeten beslissen en maak je wel de juiste keuze? Het is de eerste keer, het is allemaal spannend en wat zullen de andere mensen van de woning vinden? Straks zijn ze net zo enthousiast als ik.   

Bereid je daarom goed voor. Bedenk ongeveer 5 vragen die voor jou belangrijk zijn om beantwoord te hebben.  Dit kunnen vragen zijn van technische aard zoals; is er bekend of er asbest in de woning zit. Of een meer praktische vraag; zijn er sportscholen in de buurt, en OV?  

Ook raad ik je altijd aan om niet alleen te gaan. Je zit waarschijnlijk op een roze wolk en dit is begrijpelijk maar juist dan is het verstandig om een professional (aankoop makelaar) mee te nemen die de situatie objectief waarneemt (of je ouders natuurlijk 😉). Iemand die de gebreken kent, verstand heeft van het type bouw of veelvoorkomende gebreken bij vergelijkbare woningen.

Eerste woning kopen via regio vastgoedbeheer

Hoe doe je een bod op een woning? #het winnende bod 

Je droomhuis gevonden, nu nog de juiste prijs. Je wilt natuurlijk niet te veel betalen, maar de woning ook niet mislopen. Wat is de juiste prijs? En hoe valt je bod op? 

Bepaal eerst voor jezelf wat jij de woning waard vindt. Ben je van plan over te bieden? Is een meerprijs voor jouw haalbaar? En voor welk bedrag of welke vierkante meterprijs worden de woningen in de directe omgeving verkocht?   

Om de waarde van een woning te weten is onderzoek nodig. Dit kun je uiteraard zelf doen maar dit is niet makkelijk. De makelaardij is een vak en als starter beschik je waarschijnlijk niet over de benodigde software en gegevens om de waarde en eerdere transacties in kaart te brengen. Een kleine fout kan je al snel duizenden dan wel tienduizenden euro’s kosten. Kosten die je waarschijnlijk niet had gehad wanneer je gebruik had gemaakt van een goede aankoopmakelaar.  

Bonus tip: Voor je een bod uitbrengt is het goed om te weten dat je maximaal 100% van de taxatiewaarde aan hypotheek kunt lenen. Bied je bijvoorbeeld 105k op een woning van 100k, dan zul je het verschil (5k) zelf moeten bijleggen.   

Wat gebeurt er na het winnende bod? 

Van harte gefeliciteerd met jouw woning! Tijd voor een feestje? Er staan nog een paar belangrijke taken op de planning.

in deze blog heb je alles kunnen lezen wat je vooraf moet doen bij het oriënteren van een woning en het uitbrengen van een bod. In de volgende blog vertellen wij je alles over wat je nog moet doen als jouw bod is geaccepteerd. Wij vertellen je over de technische inspectie, taxatierapport, voorwaarde koop, tekenen van koopovereenkomst en overdracht van de woning. Benieuwd naar deel twee? Klik dan hier om naar de volgende blog te gaan.  

More to explorer

Bedrijfsruimte beheer Regio Vastgoedbeheer

De meerwaarde van een aanhuurmakelaar

Jouw gids naar een zorgeloos huurproces In de wereld van vastgoed en huurwoningen kan het vinden van het perfecte huis een uitdagende