Picture of Max van Santen

Max van Santen

Huurwoning vinden als starter op de woningmarkt: 5 tips

Facebook
Twitter
LinkedIn
Huurwoning vinden als starter 5 tips

Hoe vind ik een huurwoning? Hoe maak ik meer kans op een huurwoning? Waarom lukt het mij niet om een woning te vinden? Deze vragen krijgen wij vaker. Je wilt graag het huis of je studentenkamer uit en bent op zoek naar een huurwoning die beter past. Maar waar begin je? 

Natuurlijk heb je al van alles geprobeerd; je reageert op iedere woning die online staat, gebruikt sociale media en staat bij iedere makelaar in de omgeving ingeschreven als woningzoekende. Waarom heb je dan toch nog geen woning gevonden?  

In deze blog geven we 5 tips die je kans vergroten op een woning.  Er zijn namelijk een aantal (makkelijke) manieren om jezelf aantrekkelijker te maken als kandidaat huurder. 

1. Op de juiste manier een bezichtiging aanvragen

Zodra een woning online komt ben je niet de enige die erop reageert. Een makelaar krijgt binnen een aantal dagen tientallen tot honderden berichten van kandidaten die graag willen bezichtigen. Dit zijn er te veel om allemaal uit te nodigen, hij en de verhuurder zullen dan ook een keuze moeten maken wie wel en niet voldoet aan het gewenste profiel. 

De reactie van veel kandidaten is direct bellen als een woning online komt. Helaas heeft dat weinig zin. Tuurlijk is bellen snel maar een makelaar of verhuurder heeft extra informatie nodig waaruit blijkt dat jij een geschikte kandidaat bent voordat je mag bezichtigen. Je kunt deze informatie daarom beter meteen sturen. 

Stel een mail op met hierin de hoofdlijnen zoals; inkomen, leeftijd, beroep en voor wie de woning geschikt moet zijn (ga je er alleen wonen of niet) en een korte begeleidende tekst. Hou deze tekst kort en bondig. Een verhuurder moet in een oogopslag kunnen zien of je voldoet aan de voorwaarden. Een extra toelichting of bijlages kunnen altijd nog worden aangeleverd na bezichtiging.  

Huurwoning - vinden- 5 tips

2. Verzamel de juiste documenten

Vrijwel iedere verhuurder of makelaar heeft een lijst met documenten die benodigd zijn voor de screening. De screening is nodig om na te gaan of er geen slecht betaalverleden is en om te controleren of de aangeleverde documenten naar waarheid zijn ingevuld.  

Het aanleveren van deze documenten ontkom je dan ook niet aan. Gelukkig zijn deze lijsten bijna altijd hetzelfde. Verzamel de documenten alvast voor je gaat bezichtigingen zodat dit later niet te veel tijd in beslag zal nemen.  

De onderstaande documenten worden het meest opgevraagd: 

  • Kopie legitimatie (gebruik hiervoor de Kopie ID-app) 
  • Werkgeversverklaring (NHG-model) 
  • 2 recente loonstroken 
  • 2 salaris stortingen (print screen bankgegevens) 
  • Verhuurdersverklaring (alleen van toepassing als je nu al een huurwoning hebt) 
  • Een stukje over jezelf (zie punt 3) 
Huurwoning vinden als starter

3. schrijf een stukje over jezelf

Waarom ben jij de ideale kandidaat? Wat zijn je hobby’s? Waarom wil je verhuizen?  Voeg een goede foto toe van jezelf. Bewaar je vakantiefoto’s voor je vrienden en hou het netjes en zakelijk. Val op. Bedenk een leuke anekdote en wij weten zeker dat je nu al veel aantrekkelijker zult zijn dan de meesten kandidaten.   

Wat spreekt je aan in de woning? Van alle beschikbare woningen heb je ervoor gekozen om op deze te reageren, waarom? Je kunt vast iets vertellen over waarom deze woning je juist aanspreekt. 

Een verhuurder vindt het altijd leuk om te horen wat jou aantrekt in zijn woning. Maak hier een kort en positief verhaal van met maximaal een half a4’tje tekst.  

4. 'een goed begin is het halve werk'

Je bent meestal niet de enige die is uitgenodigd voor een bezichtiging, er zijn dus ook anderen. Dit kun je niet veranderen maar je kunt er wel je voordeel mee doen. Zorg ervoor dat je alle documenten nog voor de bezichtiging op orde hebt. Na de bezichtigen kun je deze documentatie dan direct sturen naar de makelaar.  

Waarom is die snelheid zo belangrijk? Stel, er worden maximaal 10 kandidaten uitgenodigd. Deze kandidaten komen alle 10 op vrijdagmiddag bezichtigen. De helft van deze kandidaten is serieus geïnteresseerd en zou de woning willen huren. De makelaar stuurt het formulier met benodigde documenten naar de kandidaat huurders; de helft valt hier al af door het niet tijdig (dus meteen) aanleveren van de documentatie. Als je wat voorwerk doet en meteen de gevraagde informatie kan aanleveren heb je dus een voorsprong.  

Er zijn nu nog maar 3 kandidaten over (33,3% kans dat jij het wordt). Ga je niet alleen in de woning maar bijvoorbeeld met partner? Dan spreekt het voor zich dat je graag ook nog even met je partner wilt overleggen, er een nachtje over slapen of er in het weekend naar zult kijken. Ook hier is snel schakelen belangrijk Bespreek het deze woning op voorhand met je partner. Zorg dat je al een keuze gemaakt hebt voordat je gaat kijken. Valt de woning bij bezichtigen tegen dan wijs je hem af, is de woning naar wens en je had je hier al op ingesteld dan kun je snel schakelen zonder hier nog lang over na te hoeven denken.  

Stuur je inschrijving voor vrijdagmiddag 16:30 uur en controleer of de makelaar hem ontvangen heeft. De verhuurder krijgt jouw inschrijving als een van de eerste en enige nog doorgestuurd voor het weekend. Hij heeft dan ook het hele weekend om over jou na te denken. Indien je pas in het weekend of maandag de documenten stuurt zal de verhuurder op zijn vroegst maandagmiddag naar jouw inschrijving kijken. Let op, je bent dan niet meer een van de eerste of enige. De rest van de inschrijvingen zijn op maandag ook binnen en daar zal dan ook naar gekeken worden. 

Wees dus op tijd, een goed begin is het halve werk. 

Woning vinden - Regio Vastgoedbeheer

5. Aanhuurmakelaar

Lukt het jou ondanks al je inspanning niet om een geschikte woning te vinden? Denk dan eens aan een aanhuurmakelaar.  

Een (aanhuur-)makelaar is een specialist in het vinden van huurwoningen voor kandidaat huurders. Hij kent de markt op zijn duimpje en heeft inzicht in het on- en off- line aanbod. Hierdoor ben jij als een van de eerste op de hoogte van nieuwe woningen, maak je gebruik van dit netwerk en kan deze makelaar je adviseren bij bezichtiging, contracten en procedures.  

Ben je benieuwd wat een makelaar voor jou kan betekenen? Lees er meer over in onze blog over aanhuurmakelaars of neem direct contact met ons op.  

Tot slot

Wij wensen je heel veel succes en plezier bij het vinden van een nieuwe huurwoning. Hopelijk slaag je snel in je zoektocht en hebben deze tips je op weg geholpen.  

More to explorer

Bedrijfsruimte beheer Regio Vastgoedbeheer

De meerwaarde van een aanhuurmakelaar

Jouw gids naar een zorgeloos huurproces In de wereld van vastgoed en huurwoningen kan het vinden van het perfecte huis een uitdagende