Picture of Max van Santen

Max van Santen

10 tips voor een goede thuiswerkplek

Facebook
Twitter
LinkedIn
blank

Waarschijnlijk heeft iedereen de afgelopen tijd er wel mee te maken gehad: waar in huis creëer ik mijn eigen fijne werkplek? Hoe doe ik dat? Waar let ik op? En waar begin ik? Soms is daar een verbouwing en/of uitbouw voor nodig, soms een herinrichting van een bestaande ruimte door middel van nieuw meubilair. Maar ook met eenvoudige tips, weinig inspanning en hergebruik van bestaand meubilair kun je al een prettige en efficiënte thuiswerkplek maken.

1. Indeling 

Dit is de eerste stap, of je nu gaat verbouwen, een uitbouw maakt of een ruimte herinricht. Eerst zul je na moeten denken over de indeling. Vaak is dit al een lastige fase, want je moet over veel zaken tegelijk nadenken. Hoe groot is/wordt het bureau, wat is de behoefte en wat kan er geplaatst worden? Waar zit/komt het raam? Want zoals je bij een aantal volgende tips kunt lezen is de opstelling van het bureau en het beeldscherm ten opzichte van het raam erg belangrijk voor een optimaal werkcomfort. Tip is dan ook om de indeling (op maat) te schetsen en hier kritisch naar te kijken.

2. Ruimtelijk 

Een volgende tip is om, indien mogelijk, het bureau vrijstaand in de ruimte plaatsen. Zelfs wanneer de ruimte relatief klein is. Uiteraard zal dit niet overal mogelijk zijn, maar een vrijstaand meubel geeft optisch een vergrotend effect. Houd wel rekening met routing, het is wel een vereiste dat je prettig in de ruimte kunt blijven bewegen. Dus met name voor kleine ruimtes is het aan te raden dit vooraf goed uit te (laten) tekenen.

3. Vloer & Wand 

Deze tip sluit aan op de vorige, maar met vloer en wand kan zoveel effect worden bereikt! Dit is iets waar je goed over na moet denken. Kies eerst een mooie vloer en denk goed na over de kleur, het patroon en het effect daarvan. Zal het de ruimte groter maken? Of juist kleiner? De volgende stap is dan om hetzelfde te doen voor de wanden. Houd hierbij rekening met wandkasten (zeker plafondhoge, wand vullende) en ramen en deuren. En wil je nog iets met kleur of een behang? Tip met betrekking tot dat laatste: werk in een kleine ruimte niet met een te groot dessin. Dat gaat niet mooi overkomen.

4. Daglicht 

Daglicht zorgt voor productiviteit, dus je kunt je voorstellen dat een ruimte met een klein raam een minder fijne én productieve werkplek zal zijn. Als je overweegt een ruimte te verbouwen, kijk dan dus kritisch hiernaar en zorg voor veel lichtinval. Mocht een raam niet kunnen dan heb je ook nog andere mogelijkheden zoals solar tubes of bijvoorbeeld daglichtlampen. Die laatste kunnen met name in de wintermaanden helpen wanneer de dagen korter worden. Wel moet gezegd worden dat er natuurlijk niets boven een fijn groot raam of glazen deur gaat waarbij een bak aan licht naar binnenkomt. Dus kijk samen met een (interieur)architect naar mogelijkheden.

5. Beeldscherm 

Plaats je beeldscherm nooit voor het raam, zodat het licht achter jouw beeldscherm zit. Het daglicht welke boven en naast het beeldscherm straalt is erg vermoeiend voor de ogen. Het beste is dat het raam/het daglicht links of rechts van het beeldscherm zit. Mocht het toch lastig zijn de ruimte zo in te delen dat het beeldscherm niet anders dan voor het raam kan, laat dan een interieurontwerper meekijken. Raambekleding is namelijk niet de oplossing, omdat je daarmee daglicht buitensluit en dus ook de productiviteit (negatief) beïnvloedt.

6. Verlichting

Verlichting is een erg belangrijk aspect in een ruimte en bij nieuwbouw of een verbouwing kan hier al mooi vanaf scratch over nagedacht worden. Een paar tips (ook voor bestaande situaties): Hang een plafondlamp nooit in het midden van/boven het bureau, want dan zit je in je eigen schaduw te werken. Dus plaats plafondverlichting altijd een beetje aan de randen van een bureau. Daarnaast is een bureaulamp erg fijn, bijvoorbeeld met een flexibele arm. En om niet in je “eigen schaduw te schrijven” is het slim om de lamp links neer te zetten als je rechtshandig bent. Of aan de andere kant als je linkshandig bent.

7. Stopcontacten 

Net als vorige punt is het natuurlijk het mooiste als je een “blanco” ruimte hebt en na kunt denken wat de indeling gaat worden en op basis daarvan de verlichting én alle stopcontacten kunt gaan bepalen. Want niets is zo vervelend als het bureau in het midden van de ruimte te willen plaatsen maar er dan geen stroompunt te hebben. Hier dient dus al vroegtijdig over nagedacht te worden, en eigenlijk samen met een expert. Iemand die meedenkt met al deze aspecten. Want ook in bestaande ruimtes zijn er nog veel mogelijkheden om losse snoeren en extra stopcontacten te creëren. Je moet alleen weten hoe.

8. Opgeruimd staat netjes 

Opbergruimte, je kunt er niet genoeg van hebben. Iedereen heeft, zelfs in deze papierloze digitale wereld, nog kastruimte nodig. Bijvoorbeeld de traditionele boekenkast, een open vakkenkast om mooie objecten uit te stallen of dichte kastdeurtjes om nostalgische fotoboeken op te bergen. Want de tijd van grote metalen archiefkasten zijn wij wel voorbij. Het kantoor (lees: thuiswerkplek) mag gezien worden en mag huiselijk aanvoelen. Tegenwoordig wordt er steeds vaker maatwerk kasten toegepast en het voordeel hiervan is dat je iedere hoek, schuinte, hoogte optimaal kunt benutten. En dat alles dan weer perfect aansluitend qua kleur en materiaal bij de gehele stijl van de rest van de ruimte. Op die manier maak jij, of jouw interieurontwerper, een thuiswerkplek met professionele uitstraling.

9. Bureaustoel 

De “troon” van het thuiskantoor. Erg belangrijk om hier aandacht aan te besteden en een budget voor vrij te maken. Laat je goed adviseren met betrekking tot de ergonomie. Daarnaast dient de bureaustoel ook in de gehele look en feel van de thuiswerkplek te passen. Qua kleur, qua stijl, qua materiaal. Tip: bepaal eerst het esthetische van jouw bureaustoel en kijk dan welk merk/type je daarvoor moet kiezen. Andersom is vaak lastiger.

10. Planten 

Al geruime tijd weten wij en is ook aangetoond dat planten een positief effect hebben op de mens. Het bevordert concentratievermogen en tevredenheid en men voelt zich prettiger door planten. Ook bevordert het de luchtkwaliteit. Nu is het wel zo dat je over een groot aantal planten moet beschikken om dit laatste te bewerkstelligen, maar toch zullen planten in een kantoor c.q. thuiswerkplek altijd een positieve bijdrage hebben. En heb je geen plek voor een grote pot? Denk dan eens aan verticale of hangende beplanting, want daar heb je tegenwoordig veel mogelijkheden in.

Ten slotte: denk goed na over grote ingrepen en verbouwingen, bijvoorbeeld over de indeling, routing, verlichting, contactpunten, etc. Maar ook bij kleinere ingrepen over herindelen, aanschaffen meubilair, kleuren, materialen, combinaties maken. Wellicht kan het verstandig zijn om een expert mee te laten kijken.

Heb je na het lezen van deze 10 tips nog vragen of interesse in een interieurontwerp? Maak dan kennis met Interieurstudio dess Kirstins.(www.desskirstins.nl) Plan een kennismakingsgesprek!

More to explorer

Vastgoedbeheer den Bosch

Wat houdt vastgoedmanagement in?

Vastgoedmanagement, ook wel vastgoedbeheer of property management genoemd, draait om het beheren en onderhouden van vastgoed namens de eigenaar. Een vastgoedmanager of property manager

Bedrijfsruimte beheer Regio Vastgoedbeheer

De meerwaarde van een aanhuurmakelaar

Jouw gids naar een zorgeloos huurproces In de wereld van vastgoed en huurwoningen kan het vinden van het perfecte huis een uitdagende